
RPA Yazılımı Nedir
Günümüzde teknolojik dönüşümün ulaştığı nokta ile her geçen gün yeni bir teknoloji ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu gelişen ve popüler olan teknolojilerden biri de Robotik Süreç Otomasyonu yani kısaca RPA’dır
Günlük görevleriniz arasında kendini tekrarlayanlar mutlaka vardır. Belirli bir tarihte ya da saatte verileri toplamak, bu verileri derleyerek belirli sonuçlara ulaşmak, ulaşılan sonuçları raporlamak ve ilgili kişilere, yöneticilerinize iletmek. Tüm bunlar beyaz yakalı iş dünyasının monoton, ama gerekli rutinleri arasındadır..
Robotik Süreç Otomasyonundaki RPA, ‘Robot’, fiziksel veya sanal bir makinada çalışan yazılımsal bir robottur. Robotik süreç otomasyonu, yapay zeka/dijital işgücüne dayalı bir tür iş süreci otomasyon teknolojisidir. bazen yazılım robotları olarak anılır.
RPA ROBOT
RPA çalışanların üstündeki yükü alır
iş süreçlerini hızlandırarak işletmelerin verimliliğini arttırır.
Çalışanların rutinde yaptıkları, zaman alan işleri otomatize eden bir yazılımdır. Robotik Süreç Otomasyonu tıpkı bir insan gibi ekranda ne olduğunu anlayabilir, verileri çıkarabilir, tuşa basabilir, e-posta gönderebilir ve tüm bunları bir insandan daha hızlı ve 7/24 devam ettirebilir. Belirli kurallar ve zamanlarla yapılan neredeyse her görevi gerçekleştirebilir. Bu kapsamda, Robotik Süreç Otomasyonu, görevleri daha hızlı tamamlar ve zamandan, paradan tasarruf ederken aynı zamanda çalışanların dikkatini daha önemli işlere vermesini de sağlar. Ek olarak, otomasyon rutin görevleri devraldıkça, çalışanın yapabileceği hatalar ortadan kalkacak ve dolayısıyla, bu hataların yaratacağı maliyet de oluşmayacaktır.
Günümüzde müşteriler daha hızlı ve verimli hizmetler beklemektedirler. Artan müşteri taleplerine daha hızlı ve doğru bir şekilde karşılık verebilmek RPA ile mümkün olmaktadır. Müşteri taleplerini daha hızlı ve doğru bir şekilde karşılayan işletmeler, bu teknolojiyi değerlendirdiğinde her zaman bir adım önde olacaktır.
- Akıllı Belge İşleme ve Kayıt.
- İş Süreçlerinizi hızlandırma ve hatasız işleme alınması.
- Belge onaylama ve dijital tarama
- Onay gerektiren süreçleri hızlı devreye alma.
- Zaman ve işgücü tasarrufunda gözler görülür artış.
Gartner’a göre, Robotik Süreç otomasyonu araçları kullanıcı arabirimi (User Interface- UI) etkileşimlerinin kombinasyonunu kullanarak veya istemci sunucularını, ana bilgisayarları ve Hiper Metin İşaretleme Dili (HTML) kodunu yönlendirmek için Kullanıcı arayüz (Application Programming Interface – API)’lerine bağlanarak yapılandırılmış verilerin “if, then, else” ifadelerini gerçekleştirir. Rutin işleri asgari düzeyde kod ile Bilgi Teknolojileri sistemine gerek olmadan gerçekleştirir. Bilgi Teknolojileri önceliklerinin beklenmesine gerek olmaması, RPA’in en önemli tercih sebeplerinden biridir.
Robotik Süreç Otomasyonu’nda Yapay Zeka
Robotik Süreç Otomasyonu ve Yapay Zeka, kuruluşların maliyetini düşürürken çalışanların motivasyonunu ve müşterilerin memnuniyetini arttıran en başarılı teknolojilerdendir. Yapay Zeka içerisinde görüntü tanıma, yapay öğrenme, konuşma tanıma, doğal dil oluşturma gibi alt alanlar yer alır. RPA yapılandırılmış girdileri ve mantığı kullanırken, yapay zeka yapılandırılmamış girdileri kullanır ve mantığı geliştirir. İş süreçleri daha karmaşık olduğunda Yapay Zeka otomasyonu gerekebilir.
Akıllı (intelligent) araçların kullanılması, sanal asistanlar ve robotların kullanımı, otomasyon verimliliğini büyük ölçüde arttırmaktadır. Örnek olarak, OCR, bir müşterinin yüklediği taranmış belgeleri analiz eder ve formda veya kimliğinde ki bilgilerle doğruluğunu tespit edebilir.